Sunday, 18 March 2012

~DUIT SYILING BARU MALAYSIA 2012 ~ Satu Perubahan yang Releven??

sumber : ~malaysiakini~

Siri baru duit syiling 50 sen, 20 sen, 10 sen dan 5 sen telah pun dikeluarkan pada tahun ini; 2012.

Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM), Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz mengatakan bahawa mengatakan bahawa duit syiling baru ini diinspirasikan daripada ciri-ciri unik yang mencorakkan budaya dan warisan kaya negara.

“Motif reka bentuk duit syiling ini memaparkan keindahan alam semulajadi, flora dan fauna dan seni kraftangan tradisional yang terdapat di Malaysia,” – Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz

sumber :MalaysiaKini

Antara KELEBIHAN duit syiling baru ini berbanding duit syiling yang lama adalah :
Lebih kecil dan ringan untuk pengguna menguruskannya.
  1. Mempunyai sisi tepi yang berbeza-beza yang dapat membantu mereka yang kurang upaya mengenalinya dan membezakannya.
  2. Mempunyai ciri-ciri keselamatan yang dapat mencegah daripada pemalsuan.
  3. Logam baharu yang digunakan untuk membuat duit syiling ini adalah dari jenis yang lebih berkualiti dan tahan lama.
"Vendor yang mengendalikan mesin wang tunai akan diberikan tempoh enam bulan untuk mengubah suai mesin bagi memudahkan penggunaan duit syiling baharu ini," kata Zeti.

Namun, saya tertanya-tanya apakah relevan perubahan sebegini dilakukan kerana ianya melibatkan perubahan kepada sistem sedia ada yang menggunakan duit syiling sekarang. 
Contohnya mesin belian automatik yang menerima duit syiling, ke semua mesin-mesin ini harus diubah suai bagi membolehkan ianya menerima duit syiling baru ini yang berlainan saiz dan berat; dan ini melibatkan kos yang harus ditanggung oleh pemilik mesin-mesin terbabit.
 Sesetengah pihak mungkin melihatnya sebagai suatu perkara yang mudah, namun dari perspektif individu atau syarikat yang menjalankan mesin-mesin terbabit, ini suatu perubahan yang memerlukan mereka mengeluarkan kos pengubahsuaian.p/s : Duit syiling yang lama tu boleh la simpan buat kenangan..tunjuk kat anak cucu nanti J

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...